Brein Sport
Door: Bram
Blijf op de hoogte en volg Bram
04 Maart 2008 | Israel, Jeruzalem
Mijn dagen zagen er over het algemeen zo uit:
Ik werd, wakker at wat, ging naar mijn dienst. Daar bleef ik 8 uur met een gemiddelde van 5 patiënten per nacht en 6 per dag. Ongeveer 88% (ok, kijk het is verbeterd!!!) van de patiënten heeft niets maar wil uit alle macht naar het ziekenhuis, ongeveer 8% kan elk moment de geest geven maar wil koste wat kost thuis blijven. De rest zit ergens tussen die twee extremen in. Na de dienst ging ik naar huis at weer wat, luisterde muziek, las wat, nam even de dag door met de rest en ging naar bed. In het weekend waren er wilde feesten waar ik het liefst zo ver mogelijk vandaan bleef. Ik heb het niet zo op mensen die controle verliezen over hun acties. Of pretenderen die controle te verliezen. Shabat echter was meestal heel gezellig. Iedereen samen en lekker eten en zo. Heerlijk waren die dagen.
Na twee maanden heb ik behoorlijk wat actie gehad. De hoogte punten van actie waren voor mij bijvoorbeeld die keer dat mijn ambulance werd gevraagd om stand-by te staan bij een politie inval. Het arrestatieteam moest een inval doen bij een man met psychiatrische problemen die de elektriciteit had afgesloten voor zijn hele blok en zich vervolgens met (hoe absurd) en musket had verschanst in zijn huis. Er werden geen schoten gelost maar de politie moest wel peperspray gebruiken. In nu komt het mooie. Het was al de hele week windstil maar op het moment dat de politie de spray gebruikt komt er een windvlaag die het goedje recht in zijn ogen blaast.
Op die zelfde dag hadden we nog 5 kritieke patiënten, 2 met een beroerte, 1 met inwendige bloeding in de schedel doordat ze uitgegleden was 1 verkeersongeluk en 1 jonge dame die er zo van overtuigd was dat ze een hartaanval had dat ze alle symptomen vertoonde hoewel ze niet een van de tekenen had.
Op mijn laatste dienst heb ik een verkeersongeluk zien gebeuren. Terwijl wij aan de kant van de snelweg bezig waren een patiënt te behandelen knalde achter ons een auto met 120 op een motor. Wonder boven wonder was de bestuurder van de motor afgezien van een gebroken been en een paar schrammen ongedeerd (we waren bang voor interne bloeding maar later vertelde de artsen ons dat er niets aan de hand was met hem behalve zijn gebroken been).
En ineens waren er twee maanden voorbij en zit ik hier in Ramat Efal. Dat wil zeggen ik woon in Ramat Efal en ga naar de universiteit in Bar Ilan. Ik heb 12 klok-uren per week Ivrit (elke ochtend 3 behalve op dinsdag), verder volg ik wiskunde (na 1 les besloot ik om niet het hoogste niveau te doen maar eerst 1 lager te beginnen), Israëlische buitenlandse politiek (we bestuderen alle oorlogen vanaf de eerste Aliya), Psychologie, Filosofie/Geschiedenis, Natuurkunde en Biologie.
Ik heb nog maar een paar dagen erop zitten hier maar ik kan nu al zeggen dat het hier fantastisch is. Ik voel me perfect thuis tussen de mensen hier. Iedereen is vriendelijk en opgewekt. Er word poker gespeeld en kampvuren worden opgestoken. Mensen pakken hun gitaar op en gaan bij het kampvuur zitten jammen. Er is volop leven, Tel-Aviv is 10 minuten per bus. En toch heerst er hier genoeg rust en stilte om mij te kunnen concentreren op mijn huiswerk (en dat hebben we in overvloed).
Wel, dat is het wel zo ongeveer voor vandaag. Tot snel, iedereen.
P.S. Oh ja wat ik vergat te zeggen ik heb eindelijk goed internet en niet zoals in Holon alleen op het MDA station of aan de andere kant van de campus. Ik heb 24 uur per dag snel internet op mijn kamer.
04 Maart 2008 - 14:28
Samuel:
Hey Bram,
Goed om weer van je te horen, wat een interessant verhaal zeg! Hopelijk hoor ik binnenkort de lange versie ^^.
Ik kwam er vorige week achter dat een zekere collega van mij jou kent! Ene Margreet ;) We werken elke donderdagavond samen in de Albert Heijn achter de kassa, en puur toeval kwam ik erachter dat ze dus uit Leeuwarden kwam en dat ze jullie ook kent!
Hoop weer snel wat van je te horen,
het ga je goed!
Groeten uit Amstelveen,
Samuel Swartz. -
04 Maart 2008 - 15:58
Merel:
Hey Bram,
klinkt mooi allemaal. Blij om te horen dat je het leuk hebt daar.
Hier gaat ook alles zijn gang. Hoe is het weer daar nu? Of wil ik dat niet weten! (A) Hier is het nog steeds bagger, en zoals Nederland hoort te zijn: Nooit te voorspellen.
Veel uren Ivriet jongen, maarja, hoort erbij hea. ;-) En dat huiswerk, lekker plannen. =]
Hoop je snel weer te spreken, dikke zoen!
xx -
04 Maart 2008 - 19:04
Elsien:
Heey eitje,
voor iemand die zo'n hoog niveau wiskunde doet, ben je niet zo goed met percentages ;)
Wat leer je nu eigenlijk bij MDA? Kun je ook al lekker infuusjes prikken.. en kom je ook naar dat feest van Jeroen ? ;)
Ik mis je!! Ik moet zoooooveel met je praten, er is hier een heleboel gebeurd.
Ik was van de vakantie naar Menno in Delft.. GEzellig!!
Nahja.. ik ga weer even huiswerk maken.. (ik heb trouwens haaruitval van de examen stress hier ;) )
Kus
je zus -
04 Maart 2008 - 20:30
Mischa:
:P hehe dus intotaal heb je meer dan 106% aan mensen gezien.... lekker druk maar weer dus ^^...
kben blij dat je je nu iig weer meer op je plek voelt als bij MDA want dat was helmaal nix van wat ik gehoord heb..... veel succes met je studie alvast en veel plezier met je ....huiswerk (*blegh!) -
04 Maart 2008 - 21:22
Mama:
fijn dat het goed voelt, studentje van me....plannen van huiswerk kun je bij merel leren, misschien gunt ze je een gratis cursus!? het moet nu echt komen of niet? Zet 'm op en maak 't top zou ik zeggen...maar vooral ook genieten! Liefs, mama -
05 Maart 2008 - 00:00
Bram:
Saampie doe Gert (Margreet) de groeten!
En dat van percentages was een typ-foutje en word morgen verbeterd. En Mies, MDA zelf is fantastisch, het was mijn groep die iets minder was. Ik had niets gemeen met ze maar de mensen hier zijn geweldig!
05 Maart 2008 - 09:56
J6:
inderdaad al op 106% en dan komt de rest nog wow hoe doe je dat? :P.
PS. LEVE DE REVOLUTIE! -
05 Maart 2008 - 14:37
Nino:
Revolutie? Daarvoor moet je in Cuba zijn, al is chef er nu mee gestopt. Was wel vet daar, in december. -
05 Maart 2008 - 18:37
Metta:
Haha ik zal niet meer over de procenten zeuren, aangezien ik hier duidelijk niet de enige muggenzifter ben ;) Fijn dat je het weer zo goed naar je zin hebt! Lekker druk allemaal joh, het lijkt Farmacie wel..(Ik zit nu geheel tegen mijn principes 's avonds in de UB, terwijl ik eigenlijk een wild studentenleven moet leiden) Misschien moet je Scholl even mailen en klagen over je ondermaatse wiskundekennis, dat zal ie leuk vinden. We spreken elkaar snel weer ok? Ik ga nog even knallen en dan toch nog stiekem even de stad in, Liefs@ -
07 Maart 2008 - 07:28
KIJK HET IS VERBETERD!!!! GEEN GEZEUR MEER HET IS VERBETERD!!! -
07 Maart 2008 - 14:59
Bespeur ik hier een klein frustratietje? ;) -
11 Maart 2008 - 11:46
Bram:
nee joh hoe kom je daar bij? -
18 Maart 2008 - 01:17
Metta:
Ik geloof dat mensen die daar dieper over nagedacht hebben dan ik dat vrouwelijke intuitie noemen. Ik ga komkommmer eten, tot snel, liefs! -
18 Maart 2008 - 20:57
Bram:
Lieve Mette, de ik werk aan de kamelen, de leveranciers hier doen alleen vervelend... ze vragen allemaal meer dan de marktwaarde tenzij ik jou deel met ze en dat doe ik niet! Jij wordt mijn slaaf en van niemand anders (ok Elsien en Nynke mogen mee doen). Zeg je moeder dat het niet lang meer kan duren. -
18 Maart 2008 - 21:35
Bram:
MettAAAAA, ik moet echt stoppen met berichtjes typen na nacht... ik kan ze a. niet schrijven en b. niet lezen als ik zo moe ben... -
20 Maart 2008 - 13:13
Hahahaha. Juist. -
06 April 2008 - 11:06
Altmann:
krasse sache hier.darf auch mal ein deutscher hier reinschreiben. scheiss drauf ich mach es einfach. du schläfst sicher gerade. das ist der bram so wie man ihn kennt. -
06 April 2008 - 12:00
Arschloch!